kanker begeleiding en ondersteuning Rotterdam

Kanker begeleiding en ondersteuning Rotterdam

Westerse geneeskundige benaderingen als chirurgie, bestraling of chemotherapie richten zich voornamelijk op kankercellen, met weinig bezorgdheid over de algehele conditie van het lichaam. Bij deze aanpak wordt ook schade aangericht op de gezonde delen van het lichaam. De westerse geneeskunde handelen sterk op het elimineren van de “kwaden”, maar veroorzaken wel ernstige schade aan de “gezonde energie”. De “leefgebied” die de groei van kankercellen mogelijk maakt is na behandeling nog steeds aanwezig en dit leidt altijd nog tot een slechte prognose. Goede ondersteuning bij kankerbehandelingen is daarom van belang.

Juist hierin kan traditionele Chinese geneeskunde (TCM) heel goed bij ondersteunen met therapieën zoals kruiden, acupunctuur, tuina-massage of dieet die gericht zijn op het bijstaan ​​van het lichaam om evenwicht te hervinden en het bereiken homeostase. Met TCM in aanvulling op conventionele behandelingen kunnen kankerpatiënten aanzienlijk profiteren. TCM reduceert symptomen, verkort hersteltijd, verhoogt de overlevingskans en verbetert kwaliteit van leven door ondersteuning bij kankerbehandelingen.

Kanker volgens de traditionele Chinese geneeskunde

Volgens de TCM is kanker een systemische aandoening. De ongecontroleerde groei van kwaadaardige cellen is slechts een deel van het gehele complexe manifestaties. De persoon met kanker zal ook te maken hebben van bepaalde orgaan-disfunctioneren, meridiaan aandoeningen enzovoort. In de TCM is men van mening dat de ontwikkeling van kanker voornamelijk is te wijten aan een verzwakt lichaam dat mensen gevoelig maakt voor verschillende kankerverwekkende stoffen. Wanneer meerdere negatieve factoren herhaaldelijk op het lichaam inwerkt leidt dit tot interne disharmonie en orgaan-disfunctioneren. Dit veroorzaakt accumulatie van pathologische afvalstoffen welk vervolgens op bepaalde plaatsen abnormale groei induceren.

Kruidentherapie en voedingszorg

TCM-artsen zeggen dat ze substantiële lichamelijke veranderingen bij kankerpatiënten kunnen herkennen door middel van holistisch onderzoek en diagnostische vaardigheden. Over het algemeen zijn TCM-complementaire methoden gericht op het beheersen van symptomen, het verkorten van de hersteltijd en het verbeteren van de kwaliteit van leven en kunnen ze de overlevingskansen beïnvloeden. Manieren om kankerpatiënten te helpen zijn onder meer het verwijderen van warmte en gifstoffen om ontstekingsreacties te voorkomen, het voeden van yin om de productie van lichaamsvloeistoffen te bevorderen en droogheidssymptomen te verlichten; het aanvullen van Qi en het koelen van het bloed om koorts, vermoeidheid, hartkloppingen en duizeligheid te verlichten; versterking van de lever en de nieren om algemene zwakte, depressie, laag bloedbeeld, hartkloppingen en kortademigheid te verlichten; en het versterken van de milt en het harmoniseren van de maag om misselijkheid, slechte eetlust en diarree te verlichten. Dit kan middels passende kruidentherapie en voedingszorg.

TCM benadering van kankerbehandeling

Algehele tonificatie

Algehele tonificatie is gericht op het aanvullen van bloed en Qi, versterken van de organen en weer in balans brengen van de yin en de yang van het lichaam door middel van kruiden, acupunctuur en leefstijl en dieetadviezen. Zo wordt het lichaam weer in staat gesteld om zelf kanker te bestrijden en de symptomen te verlichten.

Verdrijven van giftige hitte

Toxische hitte is de belangrijkste oorzaak voor de progressie van kanker, met name in het midden en late stadium patiënten. Toxische hitte leidt tot zwelling, gelokaliseerde pijn, koorts, prikkelbaarheid, droge mond en keel, constipatie en geelachtig urine.

Aanvullen van bloed en afvoeren stasis

TCM neemt aan dat een hoge coagulaat staat van het bloed de kankercellen helpen hun migratie langs de bloedvaten en verankering in nieuwe gebieden. Deze conditie van bloedstasis, die ook geassocieerd wordt met tumoren, pijn op een vaste locatie, een paarse tong, paarse verkleuring van de huid, droge en ruwe huid, broze nagels en spataderen. Deze conditie kan worden verbeterd door het activeren van de bloedstroom en verdunnen van bloed. Dit doet namelijk de tumor krimpen en de groei van het omringende bindweefsel te remmen.

Uiteendrijven en afvoeren van slijm om brokken te verzachten

Slijm en damp-vocht zijn niet alleen aan het werk tijdens de vroege stadia van de ontwikkeling van kanker. Ze blijven in het lichaam gedurende het hele verloop van de ziekte. Dit tot een reeks complexe problemen. Uiteendrijven van slijm en vocht is meestal geïndiceerd voor kanker patiënten met enorme brokken, borst- en buikdistentie, misselijkheid, braken, zwakte van de ledematen, opgeblazenheid en vochtretentie.

Ontgiften met giftige stoffen

Bij een complexe combinatie van verscheidene pathologische toxinen, die moeilijk op te lossen zijn door eenvoudigweg elimineren methoden, wordt toevlucht genomen tot het gebruik van giftige stoffen gebruiken om te neutraliseren. Volgens de principe ‘vergif als een tegengif tegen vergif’.

Externe TCM anti-kanker behandelingsmethode

Kruiden zijn er in verschillende vormen voor externe en plaatselijke toepassingen, zoals zalven, voor bad, stomen, inhalatie, zetpillen en klysma’s. Ze helpen namelijk om gelokaliseerde symptomen te verminderen en het direct aanpakken van kanker aan de oppervlakte.

Kanker begeleiding en ondersteuning Rotterdam

Wilt u meer weten over ondersteuning bij kankerbehandelingen? Uw Chinees Geneeskundige van Acupunctuur & Gezondheidscentrum Chen Rotterdam kan u gericht adviseren in uw situatie. Neem gerust contact met ons op.