Vruchtbaarheidsproblemen

Verminderde vruchtbaarheid kunnen soms een duidelijke medische oorzaak hebben. Naast structuur afwijkingen speelt de hormoonhuishouding een belangrijke rol bij het het zwanger worden. Verder kan de lichamelijke conditie van de man of vrouw een grote rol spelen in de kwaliteit van de ei- of de zaadcellen. In veel gevallen betreft het een “onbegrepen onvruchtbaarheid”. In deze gevallen is vaak niet direct een medische oorzaak aan te wijzen.

IVF, ICSI, IUI en andere behandelingen om zwanger te worden

Elk medische behandeling om zwanger te worden brengt zowel lichamelijke als emotionele zware belasting met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat per cyclus van een IVF-behandeling de kans op een zwangerschap gemiddeld 20 tot 25 % is. Onderzoekers aan het Christian Lauritzen Institute in het Duitse Ulm hebben in 2002 aangetoond dat wanneer een IVF-behandeling gecombineerd wordt met acupunctuur de kans op zwangerschap 42,5% bedraagt.

Hoe kan acupunctuur helpen?

Met acupunctuur wordt de energiebalans van het lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Bij de vrouw heeft het een positieve invloed op de menstruatiecyclus, de hormoonhuishouding en de kwaliteit van de eicel. Bij de man heeft acupunctuur een positieve invloed op de kwaliteit van de zaadcellen. Doordat acupunctuur gericht is op het herstellen van de energiebalans in het hele lichaam wordt hierdoor de kans op zwangerschap groter en miskraam kleiner.

Concreet heeft acupunctuur de volgende effecten:

  • Reguleert de menstruatiecyclus
  • Verbetert de bloedcirculatie in de eierstokken en baarmoeder
  • Verbetert de kwaliteit van de eicel, bij de man de spermakwaliteit
  • Vermindert het samentrekken van de baarmoeder bij terugplaatsing bij IVF
  • Vermindert de bijwerking van medicatie bij IVF

Elk medische traject om zwanger te worden kan zowel geestelijk als lichamelijk zware belasting met zich meebrengen. De emotionele belasting is vaak groot. Met acupunctuur wordt u meer ontspannen en rustiger door. Het gevoel van vertrouwen groeit. Hierdoor zal de kans op een succesvolle behandeling toenemen. Als u van plan bent om een medische behandeling te ondergaan om zwanger te worden, is het raadzaam ruim 2 maanden van te voren een afspraak de maken.