Gua Sha

Gua Sha is een oude genezingstechniek. Bij Gua Sha wordt de te behandelen huid gesmeerd met massageolie. Met het Gua Shag instrument wordt korte of lange slagen over het te behandelen huid gestreken. Vooral in het gebied van pijn of op de rug parallel aan de wervelkolom. Dit streelde beweging creëert verhoogde roodheid (petechiën) of blauwe plekken (ecchymose).

Pijn, zowel acuut als chronisch, is de meest voorkomende indicatie voor Gua Sha. Pijn wordt vaak veroorzaakt door de stagnatie van het bloed in de omgeving van het ongemak. Met Gua Sha wordt de stagnatie opgeheven en een vlotte doorstroming van het bloed in het gebied bevorderd. Op de plekken waar de stagnatie zitten ontstaan bij de Gua Sha behandeling de blauwe plekken (ecchymose).

Terwijl Gua Sha het meest gebruikt wordt om pijn te behandelen, kan het ook worden gebruikt om andere aandoeningen aan te pakken zoals astma, bronchitis, verkoudheid, griep, koorts, zonnesteek, fibromyalgie (pijn van spieren en vezel(ig bindweefsel)), verrekkingen, verstuikingen en spierspasmen.

Met de westerse medische kijk zijn verschillende theorieën die kunnen verklaren waarom deze oude techniek werkt. Gua Sha verhoogt de bloedtoevoer (microcirculatie) in het zachte weefsel. Het stimuleert het lichaamsnatuurlijke pijnstillende opioïden systemen (endorfine). Hierdoor biedt het verlichting van lokale pijn als pijn ergens anders in het lichaam.