Chinese kruiden

De Chinese kruidengeneeskunde is een essentieel onderdeel van de Chinese geneeskunst en dient om een verstoorde balans in het lichaam opnieuw in harmonie te brengen. Al duizenden jaren gebruikt men in China planten voor de genezing van zieken. De grondslagen van de Chinese geneeskunde werden ongeveer 2500 jaar geleden schriftelijk vastgelegd. Ziekte is hierin het gevolg van een verstoorde balans in de stroom van levensenergie, ‘QI’ (spreek uit: ’tsjie’) in het lichaam. Het menselijk lichaam wordt gezien als een miniatuur van de kosmos met al zijn natuurlijke basiskrachten.

Ieder individu is anders. Afhankelijk van je ziektebeeld en constitutie wordt wordt speciaal voor u een kruidenpreparaat samengesteld. Gedurende de behandeling wisselt de samenstelling van het preparaat voortdurend. Er zijn ongeveer driehonderd kruiden en mineralen die regelmatig in de kruidenpreparaten voorkomen. Elk van die ingrediënten valt te beschrijven in termen van koud, koel, warm, heet of neutraal. Deze ‘qi’ of energiewaarde van het ingrediënt dient om de harmonie in het lichaam te herstellen. Ook de smaak van het ingrediënte wordt beschreven, in termen van bitter, zoet, scherp, zout of zuur. Alle eigenschappen van de kruiden houden verband met bepaalde organen en systemen van het lichaam.

Hoe lang u onder behandeling moet blijven van de kruidengeneeskundige hangt af van uzelf en uw klachten. De meeste niet chronische aandoeningen zijn binnen korte tijd helemaal of grotendeels helemaal te verhelpen. Voor een diepgaande genezing is echter, afhankelijk van de aandoening en van hoe lang die al bestaat, over het algemeen meer tijd nodig.