Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

In de maand augustus 2015 kennismakingsactie. De eerste behandeling inclusief consult €40,- ipv € 60,-.

Traditionele Chinese Geneeskunde  (中医) met o.a. Acupunctuur, Kruidenmedicijnen

Traditionele Chinese Geneeskunde of TCM (Acupunctuur, Kruidenmedicijnen, Moxa, Guasha, Tuina etc.), is één van de oudste vormen van geneeskunde in de wereld. Met een geschiedenis van meer dan 2500 jaar. Het is de essentie van de Chinese geschiedenis, filosofie en medische kennis. Het is nog steeds de belangrijkste vorm van geneeskunde voor veel Chinezen vandaag. Acupunctuur en kruidenmedicijnen worden in China in de meeste ziekenhuizen naast westerse geneeskunde aangeboden.
Door de steeds toenemende aantallen onderzoeken en de grotere wereldwijde belangstelling voor natuurlijke producten, is TCM steeds meer erkend als een belangrijke vorm van alternatieve geneeskunde in grote delen van de wereld. Met name traditionele Chinese acupunctuur en kruidenmedicijnen (Chinese fytotherapie).
Een belangrijk visie in TCM is dat lichaam (形) en geest (神) één is. Een gezond lichaam vormt een stevige basis voor een gezonde geest. Dit omvat iemands gedachten, emoties en psychische toestand.
TCM is een holistische benadering, waarbij in een behandeling niet alleen de ziekte wordt behandeld, maar de persoon met de ziekte.

Algemeen welzijn

Ons welzijn is nauw verbonden aan ons natuurlijke milieu en veranderingen daarin. Ook worden wij omringd door externe en interne emotionele factoren die vaak onze algemene welzijn uitdagen. Door het begrijpen van de steeds veranderende omgeving en ons daarop aan te passen wordt disharmonie en ziekten voorkomen.
Voor het handhaven van onze algehele gezondheid, moeten we leren hoe ons gewicht, gezonde spijsvertering en stress te beheren. TCM biedt tips over hoe een goede doorstroming van het bloed en Qi (levensenergie), en een gezonde werking van de interne organen ons in staat stellen om ons welzijn te verhogen en te behouden. Met acupunctuur kan hierbij direct ingegrepen worden in disharmonie in ons lichaam welk zich uit in allerlei symptomen als neerslachtigheid, pijnklachten (hoofdpijn migraine, clusterhoofdpijn, RSI), slapeloosheid, vermoeidheid etc.

Vitaliteit

TCM ziet vitaliteit vanuit de drie brede concepten-Jing (essence), Qi (levensenergie) en Shen (mentale activiteiten), die bekend staan ​​als de ‘drie schatten’ van het lichaam. Jing verwijst naar de oorspronkelijke stof die het leven creëert, Qi is de vitale energie of levenskracht die ons lichaam activiteiten mogelijk maakt, terwijl Shen verwijst naar de mentale activiteiten die alle aspecten van het fysieke lichaam besturen. De ‘drie schatten’ vullen elkaar aan om evenwicht te bereiken in ons lichaam.
Er wordt aangenomen dat overvloed van Jing-Qi-Shen zorgt voor vitaliteit. TCM heeft vele mogelijkheden om tekortkomingen van Jing, Qi en Shen te herstellen en op een goede niveau te houden. Immers met het ouder worden zal allerlei functies in ons lichaam ook minder worden welk uiteindelijk zal leiden tot allerlei klachten. Traditionele Chinese Geneeskunde biedt met acupunctuur en kruidentherapie uitstekende mogelijkheid om het lichaam en geest gezond en vitaal te houden. Voorkomen is ten allen tijde beter dan genezen.

Behandeling bij uw chinese dokter in Rotterdam

Een behandeling bij onze Chinese dokter in Rotterdam kan bestaan uit Acupunctuur, Tuina-massage, Chinese Kruiden, Moxa, Cupping, Gua Sha, Dieet en life style adviezen.

Acupunctuur:

De naalden die gebruikt worden zijn extreem dun en een behandeling is pijnloos. Dit maakt acupunctuur geschikt en bereikbaar voor jong en oud. Wat kan er behandeld worden met acupunctuur? Bijvoorbeeld pijn, vermoeidheid, stress, depressieve gevoelens, Burnout, slapeloosheid, rug- nek- en schouderklachten, gynaecologische klachten, maag- en darmstoornissen en meer.

Tuina-massage:

Bij tuina massage gaat om in je lichaam een gebalanceerde en vrije stroom van de Qi (energie) te herstellen. Op die manier krijgt het lichaam de kans zichzelf te helen. Tuina massage is zeer effectief bij pijnbestrijding, stress- en vermoeidheidsklachten. Tuina wordt ook preventief gebruikt.

Chinese kruiden:

De Chinese kruidengeneeskunde is een essentieel onderdeel van de Chinese geneeskunst en dient om een verstoorde balans in het lichaam opnieuw in harmonie te brengen. Al duizenden jaren gebruikt men in China planten voor de genezing van zieken. Ziekte is hierin het gevolg van een verstoorde balans in de stroom van levensenergie, ‘QI’in het lichaam.

Ieder individu is anders. Afhankelijk van je ziektebeeld en constitutie wordt wordt speciaal voor u een kruidenpreparaat samengesteld. Gedurende de behandeling wisselt de samenstelling van het preparaat voortdurend. Er zijn ongeveer driehonderd kruiden en mineralen die regelmatig in de kruidenpreparaten voorkomen. Elk van die ingrediënten valt te beschrijven in termen van koud, koel, warm, heet of neutraal. Deze ‘qi’ of energiewaarde van het ingrediënt dient om de harmonie in het lichaam te herstellen. Ook de smaak van het ingrediënt wordt beschreven, in termen van bitter, zoet, scherp, zout of zuur. Alle eigenschappen van de kruiden houden verband met bepaalde organen en systemen van het lichaam.

Moxa:

Moxibustion ook wel moxa behandeling wordt uitgevoerd door het verbranden van kleine kegels van gedroogde bladeren op bepaalde aangewezen punten van het lichaam. Meestal dezelfde punten als die welke worden gebruikt in de acupunctuur. Moxibustion en acupunctuur worden soms in combinatie gebruikt voor de behandeling van ziekten. Dit gelijktijdig gebruik van moxa, samen met de acupunctuur naald intensiveert het therapeutische effect op de gegeven acupunctuurpunten. Het verhitten van bepaalde acupunctuurpunten op het lichaam verbetert de bloedcirculatie en verlicht pijn.

Cupping:

De cupping therapie wordt meestal gebruikt om hoest, astma en symptomen van de verkoudheid te behandelen. Het kan ook worden gebruikt voor spierpijn en pijn van vooral de rug. Bijzonder geschikt hiervoor is de glijdende cupping. Deze laat de spieren van de rug ontspannen en bevordert beweeglijkheid. De meeste mensen vinden cupping therapie heerlijk ontspannen, comfortabele en effectieve. Zoals massage kan cupping ook worden gebruikt om spanning en stress te verlichten.

Gua Sha:

Gua Sha is een oude genezingstechniek. Met het Gua Shag instrument wordt korte of lange slagen over het te behandelen huid gestreken. Vooral in het gebied van pijn. Pijn, zowel acuut als chronisch, is de meest voorkomende indicatie voor Gua Sha. Pijn wordt vaak veroorzaakt door de stagnatie van het bloed in de omgeving van het ongemak. Met Gua Sha wordt de stagnatie opgeheven en een vlotte doorstroming van het bloed in het gebied bevorderd. Op de plekken waar de stagnatie zitten ontstaan bij de Gua Sha behandeling de blauwe en of rode plekken. Terwijl Gua Sha het meest gebruikt wordt om pijn te behandelen, kan het ook worden gebruikt om andere aandoeningen aan te pakken zoals astma, bronchitis, verkoudheid, griep, koorts, zonnesteek, fibromyalgie (pijn van spieren en vezel(ig bindweefsel)), verrekkingen, verstuikingen en spierspasmen.

Met de westerse medische kijk zijn verschillende theorieën die kunnen verklaren waarom deze oude techniek werkt. Gua Sha verhoogt de bloedtoevoer (microcirculatie) in het zachte weefsel. Het stimuleert het lichaamsnatuurlijke pijnstillende opioïden systemen (endorfine). Hierdoor biedt het verlichting van lokale pijn als pijn ergens anders in het lichaam.

Dieet en life style adviezen:

Een oude Chinese wijsheid stelt dat voeding en leefgewoonten de belangrijkste medicijn is voor een ieder. Afhankelijk van de aard van een voeding en de manier waarop het wordt bereid, kan het de gezondheid verbeteren of juist schade berokkenen. Afhankelijk van de constitutie van een persoon kunnen bepaalde activiteiten gunstig zijn om de Qi stroom en balance te verbeteren in het lichaam. Traditionele Chinese Geneeskunde onderschrijft dat lichaamsbeweging, voeding, ontspanning, sociale relaties, en gewoontes allemaal een rol spelen bij het bevorderen of belemmeren van een gezonde stroom van Qi in het lichaam. Een gezonde Qi stroom biedt vitaliteit en verhoogde welzijn.

De TCM oogpunt van een evenwichtige voeding is heel anders dan die in het Westen. In het Chinese systeem is een uitgebalanceerd dieet er een die alle 5 smaken omvat – pittig, zuur, bitter, zoet en zout. Maar de verhouding van die smaken kan variëren naar gelang de behoeften van het individu en het seizoen van het jaar. Bijvoorbeeld, bittere kruiden en voedingsmiddelen hebben koude eigenschappen en de neiging te drogen. Dit maakt deze voedingsmiddelen en kruiden uitermate geschikt voor personen met vocht en hitte problemen. Maar gecontra-indiceerd voor mensen die te koud en/of te droog zijn. Aan de andere kant, kruiden en voeding met een zoute smaak verwarmen en bevochtigen. Dit is juist geschikt voor mensen die last hebben van koude en droogte. Maar ze moeten met voorzichtigheid worden gebruikt door mensen met vocht en hitte problemen.

De praktijk voor o.a. acupunctuur in Rotterdam

De praktijk is gelegen in Delfshaven Rotterdam, tussen de Rochussenstraat en de Nieuwe binnenweg. Vanuit het centrum ligt de praktijk in het blok voor de “Lage erf brug” naar historisch Delfshaven. Ook is de praktijk eenvoudig te bereiken met het openbaarvervoer. Metro halte Coolhaven en/of Delfshaven. Tram 4 stopt haast voor de deur, halte Ruilstraat.

Acupunctuur & Gezondheid Centrum Chen, Rotterdam

Praktijkadres: Duyststraat 5, 3023 EC Rotterdam

Telefoon: 06 875 88 336 / 010 66 900 88

Lid NVTCG Zhong

Vergoeding door uw zorgverzekeraar, klik hier voor informatie.

Plaats een reactie